Rensdyr med lys

Rensdyr med lys

Rensdyr er en type dyr, der findes i mange dele af verden. De fleste mennesker kender dem bedst som de store, hvide dyr, der trækker sleder gennem sneen. Men faktisk er der mange forskellige typer af rense dyr – og de har alle et par ting til fælles. De er meget stærke, og de har en masse pels for at holde dem varme i koldt vejr.

 

Men det eneste, der virkelig adskiller rense dyr fra hinanden, er deres pelsfarve. Nogle rense dyr er hvide, andre er brun eller grå. Og nogle rense dyr har endda lys i deres pels! Disse dyrene kaldes “rensdyr med lys“, og de er slet ikke så sjældne, som du måske tror.

 

 

Hvorfor har nogle rensdyr lys i deres pels?

Der er to primære årsager til, at nogle rensdyr har lys i deres pels. For det første kan det være en form for camouflage. Hvis et dyr har lys i sin pels, kan det være sværere for rovdyr at se det – især i sneen. På den måde kan dyret undgå at blive spist!

 

For det andet kan lyset i pelsen hjælpe dyret med at finde vej rundt i mørket. Mange rensdyr lever i områder, hvor solen ikke skinner meget – især om vinteren. Så selv om rensdyrene kan se godt ud om dagen, kan det være svært for dem at finde vej rundt om natten. Men hvis de har lys i deres pels, kan det gøre det meget nemmere for dem at finde vej rundt – og undgå at blive spist af rovdyr!

 

Hvordan får rensdyrene lyset i deres pels?

Der er to primære metoder til at få lyset ind i en rensels pels. For det første kan dyrene have små organismer kaldet luminescerende bakterier boende inde i deres pels follikler. Disse bakterier producerer et stof kaldet luciferin, som omdannes til lys under visse betingelser – for eksempel når der ikke er meget sollys til stede. Så selv om dyrene ikke altid har lysshowene, er bakterierne altid der for at producere luciferin og gøre det muligt for dyrene at lyse op, når de har brug for det.

 

Den anden metode til at få lyset ind i en rensels pels involverer fluorescerende proteiner kaldet fluorescerende proteiner eller FPs. Disse proteiner optager sollys og omdanner det til et andet bølgelængde af lys – typisk et synligt bølgelag af ultraviolet (UV) eller blåt lys. Nogle fluorescerende proteiner absorberer sollys bedre end andre, så dyrene med disse proteiner kan have mere intense farver eller endda blinke eller skifte farve afhængigt af intensiteten af ​​sollyspigen.

 

Konklusion:

Rensdyrene med lys i deres pels er altså enten camouflerede eller godt udrustede til at finde vej rundt om natten – eller begge dele! Uanset årsagen til dyrenes lysshow er det helt sikkert et imponerende syn – især hvis du befinder dig midt i en snestorm! Så hvis du nogensinde får chancen for at se et rensel med lys i sin pels, skal du sørge for at tage den!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *